Gratis persoonlijke begeleiding
Staffelkorting oplopend tot 15%
Gratis verzending vanaf €250,-

Waarom je zo snel mogelijk van je buikvet af moet

Geen categorie | Door DevelopMen | 18 februari 2021

Het buikje wordt vaak als een probleem bestempeld en dat is niet voor niets. Ongeacht of je het mooi vind of niet, kunnen wij benadrukken dat buikvet het meest ongezonde vet is. Veel slechter dan vet op de heupen of billen. Dit alles heeft te maken met de organen die zich in de buurt van het buikvet bevinden. Vetcellen die zich rond de organen ophopen, zijn namelijk actiever dan vetweefsel op andere plekken zoals op je billen. Buikvet produceert andere hormonen en hebben invloed op bijvoorbeeld de opname van insuline. Lichaamscellen worden namelijk veel minder gevoelig voor insuline. Het gevolg hiervan is een stijging in de bloedsuikerspiegel en de alvleesklier gaat meer insuline aanmaken. Hierdoor kunnen er verstoringen plaatsvinden. De kans op een te hoog cholesterolgehalte wordt groter evenals het risico op welvaartsziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Genoeg redenen om snel van je buikvet af te komen dus!
 

Wanneer heb ik teveel buikvet?

Waar het vet opgeslagen wordt is voor een groot deel genetisch bepaald. Het lichaam slaat het overtollige vet over het algemeen op twee plekken op: op de buik (appelfiguur) of op de heupen (peerfiguur). Vaak hebben mannen een appelfiguur en vrouwen een peerfiguur. Ben jij benieuwd of je een gezonde dosis aan buikvet hebt? Dan kan je dat meten op de volgende manier:

  1. Pak een meetlint en ga rechtop staan. Meet je middelomtrek tussen de onderkant van je onderste rib en de bovenkant van de bekken.
  2. Adem in… adem uit en lees jouw middelomtrek af.

Ben jij een vrouw en is je middelomtrek hoger dan 80 centimeter? Dan heb je te maken met overgewicht. Een middelomtrek hoger dan 88 centimeter bij vrouwen wijst op obesitas.

Voor mannen geldt: er is sprake van overgewicht bij een middelomtrek tussen de 94 en 102 centimeter. Bij een middelomtrek hoger dan 102 centimeter spreken we in deze situatie van obesitas.

Ben jij erachter gekomen dat je teveel buikvet hebt? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk van het buikvet af. Wij kunnen je helpen met een op maat gemaakt voedingsplan om snel buikvet te verliezen. Wacht niet langer en plan direct een intake gesprek in met onze dieetcoach.
 

Hoe verbrand je buikvet?

Helaas is het zo dat je niet plaatselijk vet kunt verbranden. Als je buikvet wilt verbranden dan zal je in het geheel moeten afvallen. Voor mannen en vrouwen werkt een platte en strakke buik krijgen op dezelfde manier. Het is voor vrouwen alleen lastiger om de spieren zichtbaar te maken. Heel veel buikspieroefeningen doen zal ervoor zorgen dat je sterkere buikspieren krijgt maar je zult geen spierdefinitie in dat gebied zien, tenzij je een lager vetpercentage krijgt. En dat doe je door minder te eten dan dat je verbrand. Als je minder gaat eten dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je gezond eet, zodat je de bouwstoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Hieronder hebben we nog wat algemene tips voor je opgesomd om af te vallen en snel buikvet te verliezen:

  • Drink genoeg water ongeveer 1,5 liter tot 2 liter per dag. Het lichaam kan zo makkelijker afvalstoffen afvoeren, waardoor ze niet in je lichaam worden opgeslagen.
  • Eet meer eiwitten. Het is een belangrijke voedingsstof die helpt om buikvet kwijt te raken. Het duurt namelijk langer totdat eiwitten worden afgebroken in het maag en darmstelsel. De maag geeft minder ghreline af wat ook wel het hongerhormoon wordt genoemd. Door eiwitten te eten heb je dus minder vaak honger en langer een verzadigd gevoel. Uiteindelijk krijg je dus minder calorieën binnen zonder dat je veel moeite hoeft te doen. Kijk voor smaakvolle eiwitrijke producten in ons assortiment!
  • Voeg supplementen toe aan je dieet zodat je zeker weet dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt. Als je minder gaat eten betekent het natuurlijk ook dat je een tekort opgebouwd aan vitamines en mineralen. Dat kan je simpelweg verhelpen door dagelijks supplementen in te nemen.
  • Zorg dat je voldoende slaapt, want als je ligt te slapen dan is je lichaam druk bezig om het lichaam schoon te maken. Door je lichaam voldoende slaap te geven help je het in balans te houden. En als je in balans bent dan is het makkelijker om af te vallen en dus buikvet te verbranden. Hou ongeveer 7 tot 8 uur slaap per nacht aan.
  • Zorg voor een lang verzadigd ontbijt om je ochtend met een kickstart te beginnen. Zo komt jouw motor op gang en wordt je stofwisseling verhoogd. Een goed ontbijt bestaat uit de juiste verhouding van eiwitten, vet en koolhydraten. Dit geeft het lichaam langdurig energie waardoor jij de dag met genoeg energie kunt starten! Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk roerei met verschillende soorten groenten en ham. Dit is een perfecte combinatie van eiwitten, vet en koolhydraten uit groenten.
  • Eet een tussendoortje. Door regelmatig te eten hou je de motor op gang. Zorg wel voor een goede snack en niet een met enkel snelle suikers. Naast 3 hoofdmaaltijden raden we aan om 2 à 3 tussendoortjes per dag te eten. Denk bijvoorbeeld aan een bakje kwark, met een handje amandelen en wat blauwe bessen.
  • Doe aan krachttraining. De beste manier om met sport de stofwisseling te versnellen is door te starten met krachttraining. Na een krachttraining is de ruststofwisseling namelijk tot wel 15 uur verhoogd!

Wil jij gelijk op de hoogte zijn van acties, nieuwe smaken en een dosis aan inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de maandelijkse SLIMdiet nieuwsbrief!