Gratis persoonlijke begeleiding
Staffelkorting oplopend tot 15%
Gratis verzending vanaf €250,-

Helpen eiwitten tijdens het afvallen?

Geen categorie | Door DevelopMen | 16 maart 2021

Tijdens een koolhydraatarm dieet, worden de eiwitten verhoogd. Daarom kan je hieronder ook wel een eiwitrijk dieet verstaan. Misschien vraag jij je af waarom de eiwitten tijdens het dieet zo worden gepromoot. Helpt het dan echt om makkelijk gewicht te verliezen? In dit blog vertellen we je meer over de werking van eiwitten tijdens het dieet en vertellen we je de belangrijkste redenen waarom eiwitten helpen bij het snel en gezond afvallen. 

Het geeft je een verzadigend effect

Allereerst geven eiwitten je een verzadigd gevoel waardoor het dieet makkelijker vol te houden is. Je zal namelijk merken dat je minder honger hebt als jij veel eiwitten eet en dus minder eet. Uiteindelijk werkt het nog steeds zo: als je minder eet dan dat je verbrand, dan val je af. 

Eiwitten verhogen de vetverbranding 

Het verteren van eiwitten kost meer energie dan het verteren van koolhydraten of vetten. Doordat je lichaam hard bezig is met het verteren van het voedsel betekent het ook dat je meer calorieën verbrandt. Dit wordt ook wel een thermisch effect genoemd. Thermogenese staat voor warmteontwikkeling in je lichaam. De thermogenese van het lichaam reageert op de omgevingstemperatuur zodat je lichaamstemperatuur op peil wordt gehouden. 

Voedsel thermogenese staat voor het energieverbruik dat plaatsvindt tijdens de vertering, de opslag en het transport van het geconsumeerde voedsel. Het geeft aan hoeveel je lichaamstemperatuur stijgt na het eten. De door voedsel veroorzaakte thermogenese wordt vooral bepaald door de samenstelling en de manier van eten. Eiwitten hebben het hoogste energiemetabolisme effect. Tot wel 30-40% van het eiwit wordt omgezet in warmte. Dat wil zeggen dat van 100 calorieën aan eiwit 30 à 40 calorieën wordt gebruikt voor de verwerking van voedsel. 

Eiwitten zorgen voor spierbehoud

Als je minder eet dan dat je verbrand dan val je af, maar niet alleen in vet of vocht. Ook zal je spiermassa tijdens het proces verliezen. Om dit zoveel mogelijk te beperken kunnen eiwitten helpen. Eiwitten zijn namelijk bouwstoffen van het lichaam en komen in iedere lichaamscel voor. Ze hebben invloed op je spieren, botten en bepalen zelfs de kwaliteit van je huid, haar en nagels. Voor een toename van de spiermassa zijn er meer bouwstoffen, dus eiwitten, nodig. Wanneer het lichaam niet voldoende eiwitten uit voeding kan halen, dan zal het lichaam eiwitten winnen uit spiermassa. Een tekort aan eiwitten leidt tot spierafbraak en krachtverlies. 

Hoeveel eiwitten moet ik per dag eten? 

Volgens het voedingscentrum heeft een gezond lichaam 0,83 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht nodig. Als je 80 kilo weegt komt dit neer op 66,4 gram eiwitten per dag. Als je wilt afvallen en toch spiermassa wilt behouden, is het dus belangrijk om meer eiwitten te eten. Bij SLIMdiet eet je daarom 100 tot 120 gram eiwitten per dag. Zo krijgt het lichaam voldoende essentiële aminozuren binnen en is er dus ruimte voor de thermogenese en blijft de spiermassa beschermd. 

Is de kwaliteit van de eiwitten belangrijk?

Nu weten we dat de hoeveelheid eiwit belangrijk is om af te vallen en spiermassa te behouden. Maar ook de kwaliteit van de eiwitten is belangrijk. Je hebt namelijk essentiële en niet essentiële aminozuren. Essentiële aminozuren krijg je binnen door voeding en zorgen ervoor dat je lichaam goed kan blijven functioneren. De niet essentiële aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken in de lever uit essentiële aminozuren dus zijn minder noodzakelijk in de voeding. 

Daarnaast zijn dierlijke eiwitten beter verteerbaar in je lichaam dan plantaardige eiwitten. Waardoor dierlijke eiwitten beter worden opgenomen. 

De maaltijden van SLIMdiet bestaan voornamelijk uit hoogwaardige essentiële aminozuren van dierlijke oorsprong(koemelkeiwit), maar zitten ook plantaardige eiwitten(soja) in voor een compleet palet aan aminozuren. 

Wil jij afvallen op een snelle en gezonde manier? Start dan vandaag nog met het eiwitrijk/ koolhydraatarme dieet van SLIMdiet. Kom er achter welke eiwitrijke producten jij nodig hebt aan de hand van je bmi. Deze kun je vinden onder bereken mijn plan

Wil jij gelijk op de hoogte zijn van acties, nieuwe smaken en een dosis aan inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de maandelijkse SLIMdiet nieuwsbrief!