Gratis persoonlijke begeleiding
Staffelkorting oplopend tot 15%
Gratis verzending vanaf €250,-

Alcohol en afvallen: Kan ik alcohol drinken en toch gewicht verliezen?

Geen categorie | Door DevelopMen | 23 maart 2021

Veel mensen vragen zich af of je alcohol kunt drinken tijdens het afvallen. Word je echt dikker van wijn of bier, of valt het enigszins mee? Wij kunnen het bevestigen: alcohol is ongezond, want het bevat veel lege calorieën. Wij raden het af om tijdens de SLIMdiet methode alcohol te drinken. Dat heeft verschillende redenen die we zullen toelichten in dit blog. 

Wat doet alcohol met je lichaam? 

Hoogstwaarschijnlijk heb je het zelf al eens ondervonden. Na een avondje flink drinken is je lichaam uitgedroogd en krijg je een kater met koppijn als gevolg. Bovendien is alcohol rijk aan calorieën, maar dit zijn lege calorieën die verder geen toevoegingen hebben voor het lichaam. Ze bevatten geen eiwitten, vitamines of mineralen. Daarom wil het lichaam hier zo snel mogelijk vanaf. In plaats van eerst de calorieën van je hoofdgerecht of tussendoortjes te verbranden, worden eerst de lege calorieën verbrand die uit alcohol komen. Als jij alcohol nuttigt, dan breekt de lever dit direct af tot azijnzuur. Dit is toxisch voor het lichaam. Het lichaam zal eerst dit zuur scheiden en pas daarna worden de calorieën die je eerder die dag binnen gekregen hebt afgebroken. Het lichaam beschouwt de energie uit het azijnzuur als overtollig waardoor het voedsel dat je eerder hebt gegeten omgezet wordt in vet. 

Van alcohol krijg je honger

Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je honger krijgt. Je zit eigenlijk allang al aan je dagelijkse caloriebehoefte, maar toch krijg je nog dezelfde avond en/ of de volgende dag meer trek. Deze trek bestaat meestal uit het hunkeren naar vet en zout eten. Vet en zout eten is goed voor je kater, maar minder voor je dieet schema. 

De vetverbranding wordt stilgezet

Nu weet je dat je genoeg vet opslaat tijden het drinken van alcohol, maar het zorgt er ook nog eens voor dat de vetverbranding stil wordt gezet. Het lichaam heeft namelijk bepaalde mineralen nodig om vet te verbranden die bij alcohol ontbreken. De vetten zullen dus langer in het lichaam blijven. 

Dus kan ik afvallen en toch alcohol drinken? 

Het gaat je dieet dus niet helpen om alcohol te drinken tijdens het afvallen. Als je echt voor jouw doel wilt gaan en gezond wilt eten en drinken kun je alcohol het beste links laten liggen. Wil je toch af en toe een glaasje nuttigen? Dan moet je voor jezelf wel een limiet instellen. Hier zijn nog een aantal tips als je jezelf toch eens wilt verwennen met een glaasje alcohol:

  • Laat de borrelhapjes staan. Deze zorgen er namelijk voor dat jij je lichaam vult met nog meer calorieën die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. 
  • Drink genoeg water tussendoor zodat je lichaam gehydrateerd blijft. 
  • Drink geen shotjes, want deze zitten bomvol suikers en voegen niets toe aan je avond. Ze zorgen de volgende dag alleen maar voor een grotere kater. 
  • Zet je glas neer en houdt het dus niet constant in je hand. Dit zorgt ervoor dat je wat minder zal drinken.

Wil jij gelijk op de hoogte zijn van acties, nieuwe smaken en een dosis aan inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de maandelijkse SLIMdiet nieuwsbrief!