Gratis persoonlijke begeleiding
Staffelkorting oplopend tot 15%
Gratis verzending vanaf €250,-

Hoe voorkom je een jojo effect tijdens het afvallen?

Geen categorie | Door DevelopMen | 3 maart 2021

Een welbekend probleem waar veel mensen mee worstelen tijdens het afvallen: het zogenoemde jojo effect. Ondertussen is de term erg bekend geworden, want super veel mensen die willen afvallen krijgen er mee te maken. Het jojo effect wil namelijk zeggen dat je na het afvallen binnen no time weer terugkomt op het oude gewicht. In sommige gevallen worden mensen zelfs nog zwaarder dan het oude gewicht. Dit is zeker niet het gewenste resultaat. Gelukkig is het jojo effect wel te voorkomen. Daarbij is het belangrijk dat je weet hoe het jojo effect ontstaat, zodat je een goed plan kunt maken. In deze blog geven we je ook nog een aantal tips, zodat jij kunt afvallen zonder jojo effect.

Hoe ontstaat het jojo effect precies?

Om duidelijk te maken wat het jojo effect precies is, zullen we stap voor stap uitleggen wat er gebeurt in je lichaam. In eerste instantie eet je weinig calorieën waardoor je niet de essentiële voedingsstoffen, vitamines en mineralen binnenkrijgt. Vervolgens zal je gewicht super snel afnemen. Dit betekent trouwens niet dat je zo snel vet verbrand, want het gewicht wat zo snel afneemt bestaat alleen nog maar uit water en later ook spiermassa.

Het lichaam denkt na twee dagen dat er een voedselcrisis gaande is. Daardoor gaat je metabolisme naar beneden om energie uit te sparen. De stofwisseling wordt dus trager en vetverbranding wordt in een lagere versnelling gezet. Wel verlies je nu nog steeds vocht en spiermassa.

Ook ga jij je moe en futloos voelen. Doordat je weinig energie hebt, wordt de verleiding om veel (suikers) te gaan eten groot. Als je dat dan doet krijgt je lichaam plotseling weer genoeg of zelfs te veel calorieën binnen, maar het lichaam reageert daar niet direct op. Dat komt namelijk doordat de insulineproductie op een lager pitje is komen te staan. Dit betekent dat de grote hoeveelheid koolhydraten die worden genuttigd niet direct verwerkt kunnen worden. Het vochtgehalte schiet omhoog en de koolhydraten worden sneller omgezet naar lichaamsvet in plaats van energie.

De verloren pondjes komen er in een rap tempo weer bij. Dit heeft als resultaat dat je binnen een paar maanden weer op je oude gewicht zit. Op dit punt is je metabolisme weer als voorheen en het hele verhaal begint weer opnieuw.

Wat gebeurt er met je spiermassa bij een crashdieet?

Spieren verbranden 24 uur per dag calorieën. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe meer calorieën je verbrand in rust. Als je spiermassa door een slecht dieet afbreekt, betekent dat dus dat je ruststofwisseling ook achteruit gaat doordat je minder spiermassa hebt. Daarom is het belangrijk dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt zoals bij de maaltijden van SLIMdiet. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat je genoeg beweegt zodat je spiermassa opbouwt en dus meer calorieën verbrand in rust.

7 tips om het jojo effect te voorkomen

Nou, dan nu een paar tips over hoe we dit jojo effect voorkomen, zodat jij blijvend kunt genieten van de verloren kilo’s. Het is natuurlijk zonde als je al die tijd gezwoegd hebt voor helemaal niets.

Stop met crashdiëten

Als je wilt afvallen, dan zal je natuurlijk wel aanpassingen moeten maken in je eetgedrag. Maar hier is een crashdieet niet de oplossing voor. Bij een crash dieet krijg je namelijk veel te weinig calorieën binnen waardoor je ook de essentiële voedingsstoffen mist. Het resultaat hiervan is dus dat jij je moe en futloos gaat voelen waardoor je gaat hunkeren naar ‘verkeerd’ en veel voedsel. De maaltijdvervangers van SLIMdiet bevatten wel de juiste voedingsstoffen om te vermageren. Deze zijn namelijk rijk aan eiwitten, vitamines en mineralen die jij nodig hebt om op een goede en gezonde manier af te vallen. Daarbij begeleiden we jou stap voor stap naar een gezonde levensstijl die je op de lange termijn ook kunt volhouden. Door een gezonde en gebalanceerde levensstijl aan te nemen kun jij dus voorgoed gedag zeggen tegen de verloren kilo’s.

Eet voldoende eiwitten

Dan komen we gelijk bij de tweede tip: eet genoeg eiwitten. Eiwitten helpen je een langer verzadigd gevoel te geven en ze zijn goed voor spieropbouw! In onze hoofdgerechten, ontbijtgerechten en tussendoortjes zitten tot wel 18 gram proteïne. Wil je niet per se een hele dieetbox kopen, maar ben je wel opzoek naar een manier om kwalitatieve eiwitten binnen te krijgen? Onze producten zijn daarom ook apart te bestellen.

Doe aan sport

Sporten is enorm gezond voor zowel je fysieke als mentale gesteldheid. Zo kan sporten ook helpen om stress te verminderen. Bovendien wordt je metabolisme (waar we hierboven over hadden) een stukje versneld door sporten. Uit onderzoek is gebleken dat een half uurtje sporten/ bewegen per dag een enorme stimulans is voor een gezond gewicht.

Beperk je koolhydraten

Zeker niet alle koolhydraten zijn slecht voor je, maar witte koolhydraten zijn wel een slechtere keuze. Denk hierbij aan witte pasta, wit brood, koekjes en snoepjes. De volkoren variant geven niet zo’n enorme piek in je bloedsuikerspiegel als de witte. Daarnaast helpen ze om een continue hongergevoel te voorkomen.

Water is belangrijk

Het is sowieso belangrijk om je lichaam voldoende te hydrateren, maar het zorgt er ook voor dat je minder gaat eten. Probeer maar eens om voor iedere maaltijd 1 à 2 glazen water te drinken. Je zult zien dat je voller zit en je dus minder gaat eten.

Eet veel groenten

Iets wat wij zeker adviseren is om iedere dag veel groenten te eten. Naast onze maaltijdvervangers attenderen wij je erop dat je minimaal 250 gram groenten per dag eet. Groenten bevatten namelijk veel vezels waardoor je kunt genieten van een lang verzadigd gevoel. Bovendien bevatten ze weinig calorieën, dus je kunt gerust een tweede portie opscheppen als je nog honger hebt.

Slaap is ook belangrijk

Naast voeding en bewegen is ook slaap super belangrijk voor een gezond gewichtsmanagement. Door genoeg slaap komt het hormoon leptine vrij dat ervoor zorgt dat je verzadigd raakt. Als je te weinig slaapt gaat je lichaam meer ghreline aanmaken dat juist je trek vergroot. Ook zorgt voldoende slaap ervoor dat je overdag gemotiveerd bent en verstandige keuzes maakt. Zeven uur slaap per nacht is het minimum, maar acht uur slaap per nacht raden wij zeker aan.

Wil jij gelijk op de hoogte zijn van acties, nieuwe smaken en een dosis aan inspiratie ontvangen?

Schrijf je in voor de maandelijkse SLIMdiet nieuwsbrief!